Inspiration

Lucka 3: ELARD och LUS

Publicerades den 3 december 2021

På tredje dagen förflyttar vi perspektivet för en liten stund från nordöstra Skåne till Halmstad. Där befinner sig Kerstin och Johanna på den internationella ”LEADER 30 years celebration & conference” som anordnas av ELARD (European LEADER Association for Rural Development).

ELARD är vår europeiska förening som samlar LAG (lokala aktionsgrupper/leaderorganisationer) från 28 länder varav 22 stycken har varit representerade här i Sverige. Huvudsyftet är att stötta landsbygdsutveckling och samarbete. På plats är även LUS (Lokal utveckling Sverige), som är den svenska motsvarigheten.

Vi är en del av något större och det är mycket intressant att mötas och prata över landsgränserna och upptäcka vad vi gör lika. Vi berättar om er och om allt som görs hos oss. Vi tar inspiration från vad andra landsbygdsområden gör.

Medan snöstormen härjade utanför har vi diskuterat långtidsvisionen för EU:s landsbygdsområden – för starkare, sammanlänkade, motståndskraftiga och välmående landsbygder år 2040 samt vilken genomslagskraft den kommer att ha. Ett programbyte närmar sig så givetvis har även framtidens Leader stått på agendan.

Gårdagen innebar studiebesök för att se och lyssna till goda exempel på landsbygdsutvecklande initiativ. Bland annat åkte vi till Halmstad Wakepark, där föreningen faktiskt kände till våra egna Bromölla Wakegirls – världen är liten! På Leaders alldeles egna festmiddag överraskade den svenska delegationen med ett luciatåg. Lucia var förstås Marion Eckardt – ELARD:s president. Kerstin var självaste tomtefar och Johanna bar strut som stjärntös.

Detta var också en del i firandet av leadermetoden, som nu har använts framgångsrikt i 30 år. Hurra-hurra-hurra! Hurra-hurra-hurra! Hurra-hurra-hurra!

#Leader30years

Om LUS: www.lokalutvecklingsverige.se

Om ELARD: http://elard.eu

Musik: www.purple-planet.com

 

Dela: